Vyökokeet
Vyökokeet
Yleistä vyökokeista: Vyökokeeseen harjoittelijan tarvitsee saada aina kirjallinen lupa opettajalta ennen vyökokeeseen pääsyä. Kun harjoitusmerkintöjen määrä alkaa lähestyä sitä harjoittelumäärävaatimusta, jota seuraavaan vyö- tai natsa-arvoon vaaditaan, juniorin kannattaa käydä juttelemassa oman opettajan kanssa siitä, millaiset mahdollisuudet olisi päästä seuraavaan vyökokeeseen. Näin junioriohjaajalla on mahdollisuus tarvittaessa jopa useammankin treenin aikana katsella juniorin edistymistä ja yrittämistä ja jutella sen perustella, mitä seuraavaan vyöarvotasoon tarvitaan ja kuinka realistista jo seuraavaan vyökokeeseen tähtääminen on, vai kannattaisiko sittenkin odottaa seuraavaan mahdollisuuteen. Jokainen edistyy omalla vauhdillaan – kenenkään muun harjoittelijan vyön värin tummumista ei kannata pitää omien tavoitteiden asettamisen määräävänä tekijänä.
Peruskurssilaisien osalta vyökoelupa ei tarvitse erikseen anoa vaan opettaja arvioi kurssin lopuksi kaikki vyökokeen suorittajat. Peruskurssin vyökokeessa arvioidaan harjoittelijan fyysinen taitotaso sekä henkinen valmius siirtyä harjoittelemaan jo pitempään harjoitelleiden kanssa yhdessä.
Vyökoelupa
Juniori voi hakea opettajalta lupaa osallistua vyö- tai natsakokeeseen, kun minimiharjoitusmäärä on täyttynyt. Tätä aiemmin lupia ei voi kysellä eikä vyökoelupaa myönnetä. Miniharjoitusmäärän täyttyminen ei automaattisesti merkitse vyökoelupaa vaan opettaja aina ensin tarkastaa osaamisen tason ennen vyökoeluvan antamista. Jos taitotaso ei ole vielä riittävä, niin opettaja kertoo ja ohjeistaa mitä osa-alueita pitää vielä harjoitella, jotta vyökokeeseen pääsee. Junioreiden tulee sen myötä tiedustella vyökoelupaa opettajaltaan henkilökohtaisesti. Luvan kysyminen on osa vyökoevalmiuden osoittamista ja kertoo itsevarmuudesta, jota pieneltä karatekalta tässä vaiheessa jo odotetaan.
Lupaa kannattaa tulla kysymään harjoituksen alussa. Vyökoelupa voidaan antaa, jos opettaja on sitä mieltä, että juniori on tehnyt kovasti töitä, yrittänyt harjoituksissa parhaansa ja osoittanut kehittymistä edellisen kokeen jälkeen
Vyökokeeseen valmistautuminen
Vähimmäisharjoitusmäärät löytyvät junioripassista, ja vaadittavat tekniikat löytyvät täältä:
Kokusai Shorinjiryu karatedo – juniorien vyökoevaatimukset.pdf
Aikusten vyökokeissa vaadittavat tekniikat löytyvät täältä:
Shokyudan shinsa – aikuisten vyökoevaatimukset.pdf
Harjoitusmäärien täyttyminen ei takaa vyökoelupaa, vaan vaadittavat tekniikat ja asennot on osattava. Ennen vyökoetta harjoittelun tulee olla yhtäjaksoista, ja harjoittelun laatuun tulee kiinnittää huomiota. Ohjatut leikit kuuluvat junioriryhmissä harjoittelemiseen, mutta tekniikan harjoittelemiseen pitää myös jaksaa keskittyä kunnolla, mikäli haluaa edetä vyöarvoissa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että jokainen etenee omalla tahdillaan.
Kaikki uuteen vyöarvoon vaadittavat tekniikat on osattava kunnolla sekä kaikki edellisten vyöarvojen tekniikat on osattava. Tekniikoiden läpikävely edellisenä päivänä ei riitä. Vyökokeen graduoija ja muut valvojat osaavat arvioida, kuka on harjoitellut tekniikoita pitkäjänteisesti. Kun jokaisessa harjoituksessa harjoittelee hyvällä asenteella ja pyrikii oppimaan kaiken mahdollisimman hyvin, niin vyökokeesseen valmistautuminen on helpompaa. Erityisesti ylempiä vyöarvoja (oranssi vyö ja siitä eteenpäin) yritettäessä tekniikoissa pitää olla jo voimaa sekä tekemisen meininkiä ja asentojen tulee olla selvästi tunnistettavissa. Lyöntien pitää olla lyöntejä eikä käsien asettelua. Sama pätee potkuihin ja kaikkiin muihinkin tekniikoihin.
Vyökoetilaisuus
Vyökoetilaisuuteen pitää ottaa mukaan puhdas ja siisti (mielellään silitetty) harjoittelupuku, oma vyö, paljon reipasta mieltä sekä junioripassi, mistä löytyy opettajan merkintä vyökoeluvasta. Vyökoemaksua varten tulee varata mielellään tasaraha (15 € uusi vyöarvo – hinnat vuodelle 2014). Seuran jäsen- ja harjoittelumaksut kuluvalta kaudelta tulee olla suoritettuna. Vyökoetilaisuuteen tulee myös saapua ajoissa, sillä myöhässä kokeeseen ei pääse.
Vanhemmat, sisarukset ja muut sukulaiset saavat tulla katsomaan vyökoetta. Odotustila on kuitenkin sen verran pieni, ettei kaikkia kavereita voi tuoda mukaan. Ohjeiden antaminen, vilkutteleminen ja kaikenlainen kommunikointi vyökokelaan kanssa vyökokeen suorittamisen aikana on kielletty. Valo- ja videokuvaaminen vyökokeen aikana on myös kiellettyä kuten treenienkin aikana. Kaikenlainen muukin häiritsevä toiminta pitää jättää dojon ulkopuolelle, esim. puhelimet täytyy pitää äänettömällä, puhelut pitää hoitaa dojon ulkopuolella ja eväiden syöminen on kiellettyä. Vyökokeen valvojilla on oikeus poistaa tiloista kaikki häiritsevästi käyttäytyvät henkilöt, jotka huomautuksesta huolimatta jatkavat vyökokeen häiritsemistä.
Mainittujen ohjeiden ja sääntöjen avulla pyrimme pitämään vyökokeet rauhallisina ja arvokkaina tilaisuuksina, jotka toimivat hyvänä opetuskokemuksena junioreille. Edeltä käsin tapahtuva reipas ja laadukas harjoittelu takaa sen, että juniorin vyökokeen suorittamisvarmuus kasvaa, ja tilaisuus jää muistoihin miellyttävänä kokemuksena.